La prezentarea unui contract vechi, beneficiati de reducere 20%.
Informatii generale despre tantari:
- numai femelele musca pentru a suge sangele; masculii se hranesc din sucul plantelor;
- femelele traiesc pana la 3 saptamani in timpul verii si mai multe luni in timpul iernii;
- toti tantarii trebuie sa aiba apa pentru a supravietui;
- tantarii pot zbura cu viteze cuprinse intre 1.6 si 24. km / h;
- exista 2800 de specii diferite de tantari;
- majoritatea speciilor de tantari se indeparteaza pana la 1.5 km de locul lor de reproducere, iar numai cateva specii pot migra pana la aproximativ 30 km pentru a se reproduce;
- in prezent, indiciile folosite de tantari pentru a gasi gazdele lor sunt foarte putin cunoscute. Dioxidul de carbon, caldura, octenolul si lumina s-au dovedit a fi atractante pentru tantari;
- tantarii pot transmite nenumarate boli oamenilor si animalelor.
Bolile transmise de tantari: Tantarii, de cele mai multe ori, sunt purtatori de boli ca : malarie, febra galbena, meningita, West Nile, etc. Femelele care se hranesc cu sange pot duce boala de la animal la om sau viceversa in functie de modul de hranire.
Modalitati de combatere a tantarilor: Anual, bolile transmise de tantari afeceteaza populatia de pe intreg globul. Unele specii de tantari pot transmite boli ca encefalita sau malaria oamenilor si unei varietati mari de animale, atat domestice, cat si salbatice. Pentru a combate tantarii si pericolul public pe care il reprezinta acestia, multe state si localitati au infiintat programe de control a tantarilor. Aceste programe sunt bazate pe supraveghere si includ forme non chimice de prevenire si control, folosindu-se atat terestru, cat si aerian, pesticide, chimicale si biologice.
Daca aceasta insecta comuna se afla in jurul casei tale, inseamna ca ii oferi un habitat potrivit, tu sau vecinii tai. Eliminarea habitatului este cheia controlului tantarilor. Daca nu oferi un spatiu pentru adulti sa isi depoziteze ouale, sau cureti zonele de imperechere regulat, ciclul de viata al insectei va fi intrerupt si nu vor mai aparea alti tantari.
Tantarii necesita apa statatoare - in principal - bogata in materie organica pentru ca larvele sa se hraneasca. Printre locatiile cele mai comune pentru acest habitat sunt farfuriile pe care gradinarii le aseaza sub ghivece, in special pe prispe. O optiune este inlaturarea farfuriilor sau macar golirea lor la cateva zile.
Pentru gradinarii de balcon sau acoperis, recipientele pentru udare automata au devenit foarte populare. Totusi, rezervorul de sub recipient poate contine mii de larve. Dat fiind ca majoritatea acestor recipiente nu pot fi golite, solutia ar fi acoperirea gaurii de acces pentru umplerea ghiveciului. Acest lucru va tine la distanta tantarii adulti si va bloca larvele inauntru. Orice alt recipient din gradina, cum ar stropitoarele, vazele, galetile sau roabele, ar trebui golite si fie depozitate in interior atunci cand nu sunt folosite, fie intoarse invers.
Pentru gradinarii care adora sa puna plante in borcane si sticle afara, se recomanda golirea si reumplerea recipientului cu apa proaspata la cateva zile. Apa proaspata va ajuta la eliminarea larvelor de tantari.
Robinetele exterioare care cure curg ar trebui reparate imediat, atat pentru a nu risipi apa cat si pentru a impiedica formarea baltilor si oferirea unui habitat potrivit tantarilor. Verifica si scurgerile de apa, precum si burlanele, in special daca folosesti tevi de plastic pentru a redirectiona apa catre gazon. Acopera butoaiele de ploaie cu o plasa fina, asemanatoare cu cea pentru geamuri, pentru a tine tantarii la distanta. Si asigura-te ca unitatile de aer conditionat nu creeaza balti pe masura ce dreneaza umezeala condensata.
Combaterea tantarilor: Este recomandat ca actiunea de dezinsectie profesionala impotriva tantarilor sa se desfasoare in 2 etape. In prima etapa, se vor extermina toate insectele vii. A doua etapa este necesar sa aibe loc la un interval de 18-21 zile de la data primei interventii, astfel incat sa se extermine si puii iesiti din ouale depuse pana in momentul primei interventii.